Generalni direktor kompanije u kojoj sam radila kao HR jedanput mi je rekao:

“Svaki puta kad te vidim na mojim vratima, znam da ću izgubiti 10.000 eura  iz budgeta!”

Bila su to zlatna vremena kada su budgeti za edukacije bili veliki i kada je najveći problem nas HR-ovaca bio kako kvalitetno potrošiti taj budget.

Ali, baš s tim direktorom sam u početku imala jako velikih problema… kadgod bih s njim započela priču o edukacijama, teambuildingu i sl. on bi me prekinuo i rekao da sada nema vremena i da to što mu govorim nije toliko bitno.

Trebalo je vremena da shvatim da u stvari nas dvoje funkcioniramo na različitim frekvencijama: on je bio procedura, ja opcija…. On je bio na detaljima, ja na “big picture”.

A kako se to konkretno odražavalo na naše “nerazumijevanje”?

Jednostavno, ja bih ušla u njegovu sobu i počela preskakati s jedne teme na drugu, želeći mu u kratkom period objasniti što više stvari. A on je u stvari želio samo jedan normalan, strukturirani razgovor:  trebao je jasno definirane ciljeve, korake do postizanja tog cilja i na kraju benefite koje dobivamo time. Trebao je detaljna objašnjenja od toga kako ćemo nešto organizirati, kada, koliko će nas to koštati, koji će ljudi biti uključeni u to i zašto baš oni.

Da, kad sam to shvatila, naša komunikacija drastično se poboljšala…. I tako je nastala njegova poznata rečenica s početka ove priče 🙂

A vi…. Koliko puta dnevno se vi susrećete s “nerazumijevanjem” i što biste dali da postoji čarobni štapić koji će vam pomoći da taj problem jednostavno riješite?

Jasna Rilović, 

HR konzultant, trener & coach