Koronavirus prisiljava mnoge tvrtke i u Hrvatskoj da brzo implementiraju rad od kuće. Možda ćete se i vi naći u situaciji da radite od kuće pa vam nekoliko savjeta može pomoći.

Možda ćete na kraju otkriti da vam je rad od kuće produktivniji, kreativniji i čini vas zadovoljnijim 😊

Prepoznajte svoje sklonosti:

Radite li bolje u tišini ili ste osoba na koje vanjske okolnosti ne utječu ili nemaju jak utjecaj. Ako ste se pronašli u drugom opisu, vas ništa neće destabilizirati i možete odmah početi s radom. Vi, kojima treba tišina i mir, pokušajte pronaći vrijeme kada su ukućani odsutni ili zabavljeni svojim radom.

Stvorite svoj radni prostor:

Neka to bude mjesto gdje ćete bez pomicanja moći ostaviti računalo i stvari koje su vam potrebne za rad. Ne treba to biti kućni ured ili posebna soba, možda je dovoljno samo malo planiranja. I dio stola u dnevnom boravku može biti vaš ured. Ako vas pogled kroz prozor inspirira, okrenite se prema njemu, ukoliko vam odvlači pažnju, jednostavno mu okrenite leđa 😊. Pazite da mjesto koje ste odabrali ima dobru Internet vezu.

Ovo je već pola puta da se pomalo osjećate kao da ste na „poslu“.

Pokušajte stvari gledati iz suprotne perspektive; sve ono što vam je do sada „išlo na živce“ na poslu, pretvorite u prednosti!

Neće morati na sastanke, kolege i šef vas neće toliko ometati što znači da ćete imati veći nadzor nad svojim radom i vremenom!

Nećete morati putovati do posla i nazad, znači više vremena za nešto drugo što volite! Možda lagana šetnja, trčanje ili samo istezanje kod kuće! Dokazano je da vježba, čak i kratka šetnja, povećavaju vašu kreativnost i raspoloženje.

Uzmite si vremena i razmislite o onome što vas je do sada smetalo na poslu. Napišite to na papir i onda to pogledajte iz suprotne perspektive.

Isto vrijedi i za ono što će vam nedostajati. Napišite i razmislite kako to možete nadomjestiti.

Ukoliko vam nedostaje kava i priča s kolegama, uvijek to možete napraviti on line 😊, dogovorite vrijeme za kavu, skuhate je i sjednete pred računalo ili telefon i razgovarate s kolegom pijuckajući kavu. Danas se to zove virtualna kava 😊. Što se može dobro iskoristiti i za međusobnu razmjenu informacija i dogovor o potrebama posla.

Ono što je nužno, bez obzira kakve inače bile vaše navike je da napravite plan, po mogućnosti za svaki dan u tjednu, za prije podne i poslije podne (ili noć ukoliko ste „noćni tip“). Na jednom listu papira, ispišite sve dane, podijelite na prije podne i poslije podne, ispišite sve zadatke koje morate napraviti i jednostavno ih križajte po završetku 😊. Naravno, papir mora uvijek stajati na vidljivom mjestu. Na njega možete stavljati i zabilješke za idući tjedan.

Nevjerojatno je koliko ovakav postupak može djelovati motivirajuće za sve koji su vizualni tipovi, za sve koji vole rješavati zadatke po redoslijedu, za sve kojima je bitno da zadaci budu riješeni!

Za sve ostale s drugim karakteristikama, ovo može biti trening kako bi postali uspješniji u planiranju i provedbi ciljeva.

Odvojite malo vremena kako biste se preispitali i na taj način dosegli bolje razumijevanje svog radnog stila i iskoristite te spoznaje za planiranje vašeg pristupa. Iskoristite prednosti rada od kuće!

Nemojte se osjećati loše kad izađete bilo da nešto obavite za sebe ili u šetnju, dokle god su zadaci u planu precrtani na vrijeme.  Povremeno odvajanje od posla je dobro za vas i vašu okolinu jer postajete kreativniji i usredotočeniji!