Napokon imam dovoljno vremena da ujutro u miru pregledam sve novosti na društveni mrežama.”  – pomislio je Davor ugodno ispijajući svoju prvu  jutarnju kavu. – “Nema onog svakodnevnog trčanja na posao, nervoze oko spremanja, a i nije baš da se moram odmah na brzinu obrijati i istuširati”- zadovoljno se smješkao uvaljen u fotelju.

I tako, uživajući u trenutku, pogled mu je zastao na novim mjerama vladinih potpora koje može dobiti ako još danas aplicira za njih. “Bože, pa danas je zadnji dan za predaju zahtjeva!”- pomislio je. 

Odmah je nazvao svoju financijašicu Mariju i s uzbuđenjem u glasu rekao joj da odmah podnese zahtjev kako bi stigli dobiti novce.

Marija, još bunovna od sna, saslušala ga je mirno i rekla da će mu se javiti dok prouči svu potrebnu dokumentaciju. 

Davor je nestrpljivo čekao njezin poziv strahujući da će opet (kao i uvijek) Marija sve zakomplicirati i da neće stići podnijeti zahtjev na vrijeme.

Napokon je zazvonio telefon!

Direktore, za ovo će nam trebati više od jednog dana, a danas je zadnji rok za predaju! Zašto to niste ranije rekli!” – nervozno je uzvikivala Marija. “Trebat će mi nekoliko sati da izvadim sve podatke, a onda još trebamo napraviti projekciju prihoda slijedećih nekoliko mjeseci. Ma tko će to stići!”

Davor je nervozno frknuo, mada je iz iskustva znao da ovo neće proći bez kompliciranja: “Marija, napravite to bilo kako, bitno je da to danas predamo, a poslije ćemo im poslati sve što im treba!”

Ali direktore, ja takve dokumente ne želim potpisivati i slati!” – uzvratila je Marija.” Poslije ćemo imati više problema nego što sada imamo koristi od ovoga!”

Marija, molim te ne kompliciraj, napravi to kako najbolje možeš, a ja ću potpisati!

 

Jeste se našli o ovoj priči? Kao Davor ili kao Marija?

 

Da, opet su došle do izražaja neke naše razlike kojih često nismo ni svjesni, osim u nekim konfliktnim situacijama.

Dvije osnovne karakteristike koje mjeri Inspire, pokazale su u ovom slučaju svoje ekstreme:

Jedna od karakteristika koja dolazi do izražaja je KREIRANJE CILJEVA. Da li ste više Perfekcionist ili Optimizator? Jer kao što i sama riječ govori, PERFEKCIONISTI žele svoj zadatak izvršiti savršeno, bez pogreške i uvijek im nešto nedostaje da bi bili zadovoljni svojim poslom. S druge strane, OPTIMIZATORI prihvaćaju ograničenja (u vremenu, u resursima), prilagodljivi su i lakše dolaze do cilja. Zato je bitno na početku definirati: ŠTO JE DOVOLJNO DOBRO?

Druga karakteristika po kojoj se Davor i Marija razlikuju je POZICIJA U VREMENU. 

Osobe koje su U VREMENU žele stvari završiti sada, odmah. Prošlost je za njih nešto što je davno iza sadašnjeg trenutka, a budućnost je negdje daleko i o njoj ćemo razmišljati kada dođe.

S druge strane osobe za koje kažemo da su KROZ VRIJEME su osobe koje razmišljaju na strukturiran način, pokušavajući stvari sagledati na iskustvima iz prošlosti, istovremeno predviđajući što bi se moglo dogoditi u budućnosti. Već i sami možete zaključiti za koje su pozicije idealne osobe s izraženom ovom karakteristikom, zar ne?

 

I zato prihvatimo naše različitosti jer nam one pomažu da maksimalno napredujemo, samo je bitno da ih možemo prepoznati na vrijeme i prilagoditi komunikaciju drugim ljudima.

 

A što je bilo s Davorovim zahtjevom? 

O tome u drugoj priči….

Ma šalim se… zahtjev je prošao jer je i Davor shvatio kako treba komunicirati s Marijom da dobije najbolje od nje ( u tome smo mu i mi malo pomogli s Inspire Remote:-)

Al’ zato u sljedećoj priči možete saznati koji je problem naš direktor Davor imao s Goranom i Lidijom kada je predložio da se uvede online prodaja… Do tada #ostanitedoma